Szkodliwość Mikrofalówek – Badania

O swojej wielkiej niechęci do regularnego spożywania jedzenia przyrządzonego w kuchenkach mikrofalowych pisałam już kiedyś tu >>  Tych, którzy nie czytali proszę o zapoznanie się. Jest tam moja osobista opinia na temat używania mikrofalówek i trochę istotnych informacji. Dziś ciąg dalszy nowinek o tym „cudzie techniki”.

mikrofalówki są szkodliwe

Skąd w ogóle wzięły się te całe mikrofalówki i czy na pewno są szkodliwe?

Technologia została wynaleziona w Niemczech w latach 40 XX wieku.Motywacją była logistyka, podgrzewanie w mikrofalówce było znacznie prostsze niż transportowanie pieców. Szczegółowo kuchenkom mikrofalowym przyjrzeli się Rosjanie. W Związku Radzieckim intensywne badania związane z gotowaniem rozpoczęły się ok. 1957, a w 1974 w związku z rosnącą liczbą dowodów na negatywny wpływ na zdrowie jedzenia przyrządzonego w mikrofali  zabronili używania mikrofal do gotowania w swoich granicach i ogłosili międzynarodowe ostrzeżenie o związanych z nim zagrożeniach.

Dr Hans Hertel z dr Barnerdem Blankiem w 1991 przeprowadził badanie kliniczne mające określić wpływ przygotowywania jedzenia w mikrofali  na samo jedzenie i skutki dla fizjologii tych, którzy je spożywali. Rezultaty były na tyle alarmujące, że w 1993 potężna szwajcarska organizacja handlowa uzyskała sądowy zakaz ich publikacji. Ostatecznie w 1998 sad przyznał, że zakaz publikacji niepozwalający Hertelowi ogłosić, że jedzenie z mikrofalówki jest groźne dla zdrowia, narusza prawo do swobody wypowiedzi. Zakaz uchylono, a rząd Szwajcarii musiał wypłacić odszkodowanie

W 1991 roku w Oklahomie zgłoszono pozew związany ze sprawą kobiety, która przeszła rutynową operację biodra. Po zabiegu wykonano transfuzję krwi. Krew do transfuzji jest rutynowo podgrzewana, ale nie w mikrofalówkach. W tym przypadku pielęgniarka nieświadoma ryzyka podgrzała krew. Pacjentka zmarła 90 minut po transfuzji. Z tego przypadku można wnioskować, że mikrofalówki poza podgrzewaniem  robią coś jeszcze:

  • oddziaływają na ludzi znajdujących się w pobliżu w trakcie jej użytkowania
  • mają wpływ na wartość odżywczą jedzenia przygotowywanego
  • istnieje możliwość powstawania w jedzeniu substancji rakotwórczych i innych szkodliwych czynników na skutek bombardowania energią mikrofal
  • wpływają na ludzkie zdrowie w wyniku  jedzenia pokarmów przygotowanych w mikrofalówce
Matko, nie używaj mikrofalówk!

Zagrożenia spowodowane promieniowaniem mikrofalowym są dobrze znane. Pierwotnie poznano je wraz z powstaniem i wykorzystaniem radarów, które posługują się impulsami tego promieniowania na bardzo wysokich poziomach mocy. Zanim oddziaływanie to lepiej zrozumiano i wprowadzono odpowiednie zabezpieczenia dla pracowników przebywających w okolicy systemów radarowych, promieniowanie mikrofalowe spowodowało liczne przypadki poważnych chorób, a nawet śmierci.

Mimo, że wprowadzono standardy radiacji dla produkcji mikrofalówek, nikt tak naprawdę nie wie, jaki jej poziom można uznać za bezpieczny. O szkodliwych efektach wiemy, że są kumulatywne. Poziomy radiacji mogą, więc być względnie bezpieczne, jeśli ktoś rzadko, czy okazjonalnie używa mikrofalówki, ale wcale takie nie są dla kogoś, kto na co dzień się nią posługuje.

Szczególnie niebezpieczne są dla kobiet w ciąży. Jedna z agencji rządu USA potwierdziła, że ludzki płód jest „zapewne najbardziej wrażliwym segmentem populacji potencjalnie wystawionym na radiację”. Dzieci to kolejna wrażliwa część populacji.

W 1992  Journal of Pediatrics doniósł, że badacze z Centrum Medycznego Uniwersytetu Stanforda odkryli znaczne zmiany w ludzkim mleku podgrzanym mikrofalami do temperatury ciała. Wśród tych zmian było zniszczenie 98% zawartych w nim przeciwciał IgA i zmniejszenie o 96% jego aktywności liposomowej, co zapobiega infekcjom bakteryjnym.

Trochę badań

William Koop przeprowadził przegląd danych z niemieckich badań z lat 1942-43 i radzieckich eksperymentów rozpoczętych w 1957, efekty jego pracy w kategoriach:

Wpływ na odżywczą wartość jedzenia:

  • Witaminy i minerały stają się bezużyteczne: w każdym badanym pokarmie biodostępność witamin spadła: witaminy B kompleks, witamin C i E, niezbędnych minerałów
  • Witalne pola energii zostają zdewastowane: zawartość witalnych pól energetycznych wszystkich badanych pokarmów spadła o 60-90%
  • Sprawność owoców i warzyw zostaje ograniczona: obniża przemiany metaboliczne i zdolność do procesu integracyjnego alkaloidów, glukozydów, laktozydów i niktrolozydów
  • Białka mięsne stają się bezużyteczne: zniszczona została wartość odżywcza nukleoprotein w mięsach
  • Wszystkie pokarmy zostają uszkodzone: znacząco przyspieszona została dezintegracja strukturalna wszystkich przetestowanych pokarmów

Rak i i inne ryzyko zdrowotne

  • Mięsa: podgrzewanie przygotowywanych mięs w stopniu wystarczającym do spożycia spowodowało powstanie związku rakotwórczego
  • Białka: dwucząsteczkowe związki aktywnych białek zostają zdestabilizowane
  • Radioaktywność: występuje „efekt wiążący” między poddanym mikrofalom jedzeniem  a radiacją atmosferyczną. Spowodował on znaczący wzrost nasycenia jedzenia cząstkami alfa i beta
  • Mleko i płatki: w białkowo-hydrolizatorowych cząsteczkach mleka i ziaren zbóż powstają związki rakotwórcze
  • Warzywa – nawet wyjątkowo krótka ekspozycja surowych, gotowanych bądź mrożonych warzyw na mikrofale zmienia katabolizm alkaloidów, co może mieć silnie toksyczny wpływ na ludzkie ciało

Wpływ na ludzkie ciało

  • Nowotwory żołądka i jelit: w tych narządach występuje statystycznie wyższy procent nowotworów, a także uogólniony  rozpad peryferyjnych tkanek komórkowych i stopniowa degeneracja funkcji trawiennych i wydalniczych.
  • Wolne rodniki: pewne śladowe cząsteczkowe formacje mineralne w substancjach roślinnych – w szczególności  w surowych bulwach – tworzą powodujące raka wolne rodniki
  • Mózg: Niektóre części mózgu mogą być bardziej podatne na wpływ sztucznie wywołanych  pól mikrofal radiowych z wież transmisyjnych i przekaźników telewizyjnych
  • Krew: wyższy niż normalny poziom komórek rakowych w serum krwi
  • System limfatyczny: z powodu chemicznych zmian w substancjach pokarmowych występują usterki w systemie limfatycznym powodując spadek zdolności ciała do chronienia się przed niektórymi formami nowotworów.
  • System trawienny: niestabilny katabolizm pokarmów przygotowywanych za pomocą mikrofal zmienia ich podstawowe substancje pokarmowe, powodując zaburzenia w systemie trawiennym

Inne badanie przeprowadzone przez Gertel i Blanca pokazało, że przygotowywanie jedzenia w kuchence mikrofalowej znacząco zmienia składniki odżywcze jedzenia, co wpływa na zmianę we krwi, które mogą doprowadzić do pogorszenia się stanu zdrowia, w badaniu wskazano przede wszystkim na podniesiony poziom leukocytów we krwi. Leukocyty mają tu znaczenie, ponieważ często są oznakami patogenicznych zmian takich jak zatrucia i uszkodzenia komórkowe w żywych systemach. Badanie pokazało także spadek liczby białych krwinek po spożyciu jedzenia gotowanego w kuchence mikrofalowej.

Co mam zrobić z kuchenką mikrofalową?

Andreas Moritz i John Hornecker, autorzy książki „Vademecum naturalnego zdrowia” z której czerpałam informacje do tego wpisu, pół żartem, pół serio radzą, by odłączyć ją od prądu i zrobić z niej półkę na książki wege, albo założyć hodowlę kiełków. Jeśli argumenty dotyczące szkodliwości was przekonują możecie ją sprzedać, tylko jak zatytułować aukcję „nie zamierzam się już truć mikrofalą, jeśli Ty chcesz, kup ją ode mnie po okazyjnej cenie”? Cóż, nie każdy da się przekonać do szkodliwości tego sprzętu, ludzie nadal kupują i będą je kupować.Jeśli więc mamy do wyboru wynieść na śmietnik sprawny sprzęt, albo go oddać, czy sprzedać, bardziej ekologiczne będzie drugie rozwiązanie. Osobiście nie zakupię jej nigdy, ale gdybym była posiadaczką mikrofali, szczególnie ładnie wmontowanej w meble raczej bym się jej nie pozbyła. Może przydać się do podgrzania kompresu, czy..do czegoś tam jeszcze, sama nie wiem, ale może coś się znajdzie :-). Pamiętajcie jednak jedno, jeśli jej używacie, nie róbcie tego regularnie i zachowaniem wszelkich możliwych środków ostrożności!

 

Źródło zdjęcia: >>

 

  • My dostaliśmy mikrofalówkę z okazji ślubu. Ale już się jej pozbyłam, i nie brakuje mi jej :) Tak jak telewizora :) też jest niepotrzebny :) A dzisiaj deskę do prasowania wyrzuciłam bo jak się tak zastanowiłam to też jej nie potrzebuje bo stół wystarczy :) lubię się tak pozbywać rzeczy, i przekonywać się, że można bez nich żyć :)

    • AfterKorpo

      Życie bez mikrofali na pewno nie jest uboższe. Ja staram się wyzbyć natury „przydasia” ale zrobiłam postęp, bo nie kupuję już mnóstwa niepotrzebnych rzeczy, bo są ładne, albo mogą się kiedyś przydać :-)

  • Hubert

    ja tam korzystam z mikrofalówki na porządku dziennym. Nie gotuje w niej potraw a tylko odgrzewam w miarę potrzeby.Czytam różne artykuły na ten temat żeby dowpiedzieć się, czy któryś z mitów o których się słyszy może być prawdzimy i jak narazie widzę, że nie ma czym się przejmować.
    Fajny artykuł znalazłem np tu: https://mozgi.pl/czy-mikrofalowki-sa-szkodliwe-A4C4 gdzie tłumaczą wszystkie wątpliwe sprawy na temat mikrofalówek w sposób naukowy podając wszelkie źródła wiadomości.
    Warto sprawdzić.

    • Hubert, miałam podjąć dyskusję, jednak sprawdziłam Twoją historię komentarzy i w niemalże każdym polecasz portal mózgi.pl co w nawiązaniu do tego fragmentu komentarza „Fajny artykuł znalazłem np tu” rodzi we mnie obawy, że ta rozmowa nie ma sensu ;-) Ale zupełnie poza Twoją działalnością w sieci życzę Ci dużo zdrówka. Tak serio, nie złośliwie ;-)