Kapuściany Gaj i Indyk Jaglanym Złotem Się Mieniący NIC NOWEGO Polskie Superjedzenie

nic-nowego-logo-afterkorpo

Akcja NIC NOWEGO zatoczyła krąg. Wracam do Was z kolejnym przepisem na pyszny obiad, który kipi od witamin, jest niedrogi, smaczny i szybki w przygotowaniu. Takie..klasyczne polskie jedzonko. Dziś pod nóż idzie kapusta. Żeby nie było zbyt nudno dorzucę do niej kotleta z piersi z indyka, ale w niebylejakim panierze.

Surówka z białej kapusty z jabłkami

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 2 duże kwaskowe jabłka
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • sok z cytryny
  • koperek

Sos:

  • szklanka naturalnego jogurtu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól, pieprz
  • cukier

Wykonanie:

Obraną z zewnętrznych liści kapustę cienko szatkujemy, solimy, lekko wyduszamy, polewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 min, odcedzamy, pozostawiamy na sicie do odsączenia i przechłodzenia (tak pisała autorka, ja posoliłam, nic nie dusiłam i gotowałam na małym ogniu przez około 5 min, wyszła miękka al dente). Rodzynki zalewamy sokiem z jabłek, odstawiamy. Obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w „makaronik”, polewamy obficie sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Składniki surówki łączymy, odstawiamy na około 10 minut w chłodne miejsce. Przygotowanie sosu: jogurt łączymy z przyprawami, lekko ubijamy, aż się spieni, zalewamy sosem surówkę, posypujemy obficie zieleniną, podajemy nie później niż 10 min po przygotowaniu. W smaku naprawdę jest genialna!!

sałatka z kapusty z orzechami

Filet z indyka w panierze z kaszy jaglanej

Składniki:

  • filet z indyka (ok. 400 g)
  • jajko
  • tłuszcz do smażenia

Panierka z kaszy jaglanej

  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kilka łyżek startego sera typu parmezan (ja dodałam jakiś-tam zwykły żółty)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Plastry z indyka rozbijamy na cienkie kotlety, doprawiamy. Następnie maczamy w jajku i panierujemy w mące jaglanej lub zmielonej w młynku kaszy jaglanej (nie trzeba z nią wcześniej nic robić, nie ma w takim wydaniu goryczki), serze i natce pietruszki. Smażymy na małej ilości tłuszczu. Podajemy z surówką i ziemniaczkami posypanymi koperkiem.

surówka z białej kapusty i kotlety w panierze z kaszy jaglanej

Wartości odżywcze takiego obiadu

Zacznijmy od kapusty. Warzywo, które chyba jest u nas niedoceniane. Być może dlatego, że kojarzone jest z ciężkim bigosem, po którym brzuszki pęcznieją nam jak balony. A tymczasem młoda kapustka lekko podgotowana, bez zasmażki i mnóstwa tłustego mięsa nie jest tak bardzo ciężkostrawna. Do tego młoda kapusta latem ma zupełnie inny smak niż zimą, osobiście lubię ją podjadać solo zaraz po ugotowaniu bez żadnych przypraw. Kaloryczność kapusty jest bardzo niska, około 30 kcal/100g. Jest niezwykle bogata w witaminę C, na 100g przypada około 30-40 mg, to więcej niż osławione jagody goi (przepraszam, że się tych jagód tak uczepiłam). Przy gotowaniu traci niestety część witaminy C, dlatego warto spożywać latem i gotować minimalną ilość czasu, a najlepiej spożywać na surowo. Zawiera spore ilości siarki co korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Spoza kulinarnych wiadomości okłady z kapusty czynią cuda przy obrzękach spowodowanych urazami, jest niezawodnym sprzymierzeńcem karmiących matek. Mówiąc o kapuście śmiało możemy rozmawiać bardziej w kategoriach wartości zdrowotnych, niż odżywczych, to naprawdę jest nasze polskie superjedzenie! Ponieważ nie chcę sprowadzać posta do hymnu pochwalnego na temat tego warzywa, obiecuję, że temat ten rozwinę jeszcze kiedyś przy wpisie o tym jak przemycić kapustę do diety dziecka. Niestety zainteresowaniem cieszyły się u nas w surówce tylko rodzynki.

Do tego jabłka, które zawierają mnóstwo witamin i błonnika, koperek, który również jest bogaty w witaminę C, ułatwia przyswajanie składników odżywczych, działa wiatropędnie.

Jeśli chodzi o kotleta zdecydowanie wybieramy indyka. Do panierki zamiast klasycznej bułki tartej użyłam zmielonej kaszy jaglanej. W końcu każdy „szanujący się bloger”, który jara się zdrowym żywieniem jada jaglankę :-) Jest zasadotwórcza, odtruwająca i również bogato wyposażona w wartości odżywcze, ponoć jest królową kasz.

Informacja dla Sherloków i Perfekcyjnych Pań i Panów domu.

W naszej surówce oprócz rodzynek pojawiły się orzechy włoskie. Nie dlatego, że taką mieliśmy chęć, ale dlatego, że w książce na stronie obok był identyczny przepis, sałatkę robiliśmy z mężem razem, on według jednego przepisu, ja według drugiego :-) W każdym razie u nas wersja „na bogato” w oryginale jest albo z orzechami, albo z rodzynkami. Dla bystrzaków również informacja…tak, w kotletach prezentowanych na zdjęciu nie ma natki pietruszki, ciężko jest być perfekcyjną panią domu :-)

Przepis na kotleta pochodzi ze strony kwestia smaku.

Przepis na surówkę pochodzi z książki ” Kuchnia Polska – doskonałe przepisy dla każdej Pani Domu!” Ewy Aszkiewicz

Kolejny Przepis ponownie u Naturalnie Zdrowy

INNE PRZEPISY AKCJI:

Rzepa i jej liście u Naturalnie Zdrowy

Sałatka z bobu u Health and the City

Sałatka tabbouleh z bobem u Vi

Młoda kapusta bardzo koperkowa z młodymi ziemniakami u Healthy Life Connoisseur

Kalafior na trzy sposoby u Life Managerki

Pudding z siemienia lnianego u Healthy Life Connoisseur

Pieczone Jabłko u Naturalnie Zdrowego

Chłodnik wiśniowy u Life Managerki

Zupa krem z fasolki szparagowej i mus owocowy u Health and the City

 

#nicnowego #polskiesuperjedzenie

  • Jakie piękne te nazwy wymyślasz, poezja normalnie:) Ale nawet bez tego brzmi bardzo apetycznie, na bank wypróbuję!

    • AfterKorpo

      hehe dziękuję, choć nazwa powstała na szybko, pierwszym razem zrobiłam zmyślną na jaja, to teraz poszłam za ciosem :-) Może zatrudnię się w programie „Ugotowani” :D Kapustki zostało na następny dzień i zjadłam solo, też pycha. Próbuj, próbuj, ja próbowałam Twojej sałatki z bobu i też jest super, tylko zamieniłam jajko na pomidora. Smacznego.

  • Tak, nazwy są the best:)