Bohater Dnia: Goździk. Zwalcza Wolne Rodniki i Walczy z Przeziębieniem

 

gożdziki

Że są rozgrzewające i aromatyczne, idealnie na zimę wiedziałam. Że są doskonałe do grzańca i ciasteczek korzennych też, ale, że odświeżają oddech i mają działanie bakteriobójcze nie. Najpierw przeczytałam, że warto je ssać, gdy nas boli gardło, za kilka tygodni znajoma poczęstowała mnie goździkiem – tak jak częstuje się gumą do żucia- twierdząc, że odświeża oddech. Korpo-inspektor nie pozostawił tego tematu bez analizy. Pogrzebałam w sieci i znalazłam kolejny dowód na to, że natura dała nam wszystko co niezbędne, żeby żyć w zdrowiu.

Jakie właściwości zdrowotne mają goździki?

  • są doskonałe na ból głowy i zęba. Żucie kilku sztuk (2-3) pomaga uporać się z dotkliwym bólem. W przypadku bólu zęba czytałam kilka komentarzy pod artykułami potwierdzających skuteczność. Oczywiście jak ból minie w przypadku zęba lecimy do dentysty, w przypadku głowy zastanawiamy się jaka mogła być przyczyna, jednak najważniejsze, że zażegnaliśmy potwora
  • gdzieś coś ktoś powiedział, że może być pomocne w przypadku intensywnych bóli menstruacyjnych. Domyślam się, że jednorazowe żucie nie ograniczy zupełnie tego bólu, ale warto wesprzeć inne metody, np tę >> . Ostatnio znajoma zwróciła się do mnie z poradą, ponieważ bóle menstruacyjne coraz bardziej utrudniają jej życie, a w „ten” pierwszy dzień jest chodzącym wrakiem człowieka. Poradziłam wspomnianą w linku kurację, jednak doszła do wniosku, że to zbyt wiele poświęcenia. W sumie połknięcie jednorazowo tabletki jest skuteczniejsze, ale to nie załatwia problemu! Jeśli ja miałabym do wyboru cierpieć przez kilka dni w miesiącu, a spróbować zrobić kurację, której przygotowanie to kilka minut dziennie, z pewnością bym się nie wahała
  • w okresie przeziębień zaleca się żucie goździków, związki zawarte w goździku wspierają odporność naszego organizmu. Ponadto goździki mają działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, więc kiedy czujemy, że coś nas „drapie” w gardle pierwszą rzeczą zanim zrobimy syropek, czy inną miksturkę powinno być żucie goździków. Wykazują one działanie wykrztuśne, rozrzedzają wydzieliną z dróg oddechowych
  • wspierają wydzielanie soków trawiennych, a także wzmagają apetyt (no ten drugi argument, może nie każdego przekonuje, ewentualnie mamy :-))
  • tak jak już wspominałam odświeżają oddech. Od czasu kiedy dowiedziałam się o tych cudownych właściwościach noszę garść w małym pojemniczku i wrzucam do japki jak czuję potrzebę świeżości. Da się mieć świeży oddech bez aspartamu? Da się! Teraz wszyscy do prezentów pod choinkę kupują palaczom paczuszkę goździków. Można z goździków zrobić płyn do ust. Przepis banalnie prosty. Łyżkę goździków zalewamy wrzątkiem. Po wystudzeniu cedzimy napar i płuczemy nim zęby po umyciu.
  • związki zawarte w goździkach nie lubią się z wolnymi rodnikami. A jak wiadomo wolne rodniki sieją spustoszenie w naszym organizmie. Od cukrzycy i nadciśnienia, przez bezpłodność, po największego wroga obecnych czasów – raka
  • ponoć żucie goździków jest też dobrą metodą na usunięcie zmęczenia, pozbycie się stanów lękowych, depresji, czy nawet stresu
  • jeśli złapała cię czkawka spowodowana zimnem, wrzuć „na ruszt” dwa goździki
  • goździki są również afrodyzjakiem, więc uwaga…:-)

gożdzik

Kochani natura pokazuje jak bardzo jest harmonijna. Coś co najbardziej jest nam potrzebne jesienią i zimą, jest jednocześnie rozgrzewające i pasujące do innych rozgrzewających dań i przypraw. Bo aromat goździka w grzańcu jest nieporównywalny do jego aromatu w letnim kompocie. Dodawajcie więc goździki do zimowych ciast, latem nie będą smakować tak samo. Jeśli sami robicie szynkę wieprzową, czy dziczyznę, spróbujcie kompozycji smakowej w wersji z goździkiem. Sypnijcie kilka do własnej kompozycji herbaty, wypróbujcie z kawą, czy gorącą czekoladą. No i jeśli możecie pić alkohol nie zapominajcie, że tak jak zimne piwo najlepiej smakuje na rozgrzanej plaży, tak grzaniec smakuje wybornie tylko zimą, najlepiej z goździkiem, pomarańcza i cynamonem.

Indonezja jest krajem, który ma największe plantacje goździków, w kraju tym z okazji narodzin dziecka sadzi się drzewo goździkowe, którego moc ma towarzyszyć dziecku przez całe życie.
My wykorzystajmy moc goździka w kuchni. Potężną moc, którą trzeba docenić i wcielać w codzienne życie.
Uwaga!
Znalazłam informację, ze nie powinny go spożywać małe dzieci, kobiety w ciąży i karmiące. Osobiście wycofałabym je na początku karmienia i nie podawała dziecku do ukończenia pierwszego roku życia. Natomiast w pozostałych przypadkach ograniczyłabym, ale wiadomo, nie jestem lekarzem ani farmaceutą, a ten wpis ma tylko charakter informacyjny :-)